Should we stay or should we go….

IMG_2088Dat is de vraag. Ik loop er nu al dagen mee rond. Dat heb ik altijd als ik in Nederland ben. Ik zit genietend op de fiets door Haarlem en Amsterdam, wandel vol van geluk over de plankieren van het Zeeuwse strand, zie mijn hele familie waar ik zo veel van hou weer, drink wijn met mijn beste vrienden, kortom ik ben een heel gelukkig mens hier. De frisse groene wei, de zwart witte koeien, het licht en de wolkenluchten boven de Noordzee, de prachtige oude geveltjes, de nieuwe gebouwen in de steden ik vind het allemaal even mooi. En dat zeg ik ook steeds, waarschijnlijk tot vervelens toe, want ik zie de jongens af en toe met hun ogen draaien. Alhoewel, Nederland laat hen zelf ook niet helemaal koud. Ze eten iedere dag schuddenbuikjes, schrokken bitterballen en kroketten naar binnen en zelfs kokosbrood hebben ze weer herontdekt. Hagelslag, haring, tompoezen, kibbeling, alles glijdt naar binnen en al is het allemaal niet even gezond, ik laat ze maar even. We fietsen per slot van rekening overal naar toe en ook dat vinden ze van een ongekende vrijheid. De fietspaden zijn een Godsgeschenk en dat ze overal alleen naar toe kunnen, is natuurlijk helemaal super. Het valt mij, maar ook mijn mannen, op hoe rustig het hier is in vergelijking met de hectiek van New York en omgeving. Verkeer, mensen, tijd, alles gaat hier een stukje gemoedelijker dan daar en het is hier zo schoon en georganiseerd. De wegen zijn glad en zonder ‘potholes’, de verkeerslichten doen het allemaal en er ligt bijna geen zwerfvuil langs de kant van de weg. Dat was me allemaal helemaal niet opgevallen toen ik hier woonde. Ik nam het voor lief. Maar misschien moet je lange tijd weg zijn om te zien dat je vaderland zo gek nog niet is. Het doet me even goed, merk ik. Ik besef me dat ik toch echt een Hollander ben in hart en nieren en dat gevoel wil ik mijn kinderen toch ook meegeven. Hoe? Het liefst wil ik dat ze nog even hier wonen maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Want in New York weet ik het meestal ook zeker. Nee nu gaan we nog niet, we blijven hier nog wel een paar jaar. En eerlijk gezegd daar zijn natuurlijk allerlei redenen voor. We wonen er op een paradijselijk eilandje op een half uurtje van de ‘coolste’ stad van de wereld, hebben leuke vrienden, we moeten nog een heleboel zien in de Verenigde Staten en ook daar zijn de mannen en ik gelukkig. Ons leven speelt zich nu daar af. Werk, school, sport, toneel, ontmoetingen, inspiratie, het is allemaal nog te spannend en te leuk. Bovendien als je het leventje daar verlaat, krijg je het ook niet meer terug. En dat laatste is nog wel het engste, denk ik. Ook al is het misschien een luxe probleem, de vraag of we hier weer even gelukkig gaan worden als daar, is toch wel een hele belangrijke.  Neem nou de oudste, hij heeft zijn hele middelbare school in New York gedaan en wil acteur worden. Je zou in eerste instantie zeggen, blijf in de States! Hollywood, Broadway en wereldsterren, kan hij nog aarden in Nederland en leeft hij zijn dromen dan nog wel? Gaan wij als ouders echt voor hem beslissen waar hij dat het beste kan doen? En de middelste? Zijn sociale leven bloeit en groeit in Amerika. Hij heeft zijn eerste liefde gevonden en dat zal daar vast zijn laatste niet zijn en speelt de sterren van de hemel op het Lacrosse veld. Als ik hem vraag wat hij van Nederland vindt, zegt hij, heel verstandig, Leuk en fijn maar we zien wel wat er in de toekomst gaat gebeuren. Hij maakt nog geen plannen en nog geen keuzes. Net als zijn vader overigens. En de jongste? Die zit in dezelfde tweestrijd als ik. ‘Should we stay or should we go….’

One thought on “Should we stay or should we go….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s