Piemelpaleis

‘Mam, moet jij je benen niet eens scheren?’ Mijn jongste wrijft met zijn hand over mijn schenen. Ik kijk hem aan en schiet in de lach. ‘Zeg snotneus bemoei je met je eigen zaken’, zeg ik. Trots doet hij zijn arm omhoog. “Kijk ik heb okselhaar, mam’. ‘O wow, dat zijn er al heel wat, schat’.
‘jaha, weet ik’ en trots loopt hij weg. Even daarvoor had ik stiekem door het keukenraam mijn oudste met een vriendinnetje onder de buitendouche gespot. Hij stond als een volleerd fotomodel zichzelf af te spoelen terwijl zij verlekkerd naar zijn afgetrainde lijf keek. Rare gewaarwording als moeder.
Die ochtend had mijn middelste mij ondertussen even de les gelezen.
‘Jezus mam, doe even een BH aan. Het was 7.30 uur in de ochtend en ik liep in mijn eigen huis even in een badjas om een kop koffie te halen. ‘Mijn vrienden zijn hier he!’,En Mam, kun je even pannenkoeken bakken, we hebben honger’. Op de bank lagen vijf lange net ontwaakte jongenslijven letterlijk stinken.

Het piemelpaleis, ons huis, met drie puberzonen blijkt het het walhalla voor veel van hun vriendjes. Ieder weekend hebben we logees en doordeweeks komen ze gewoon ook nog even lekker aanfietsen. Ze grazen als een stelletje sprinkhanen de kasten leeg en laten daarna alles gewoon uit hun handen vallen. Zo was gisteren mijn zojuist aangelegde voorraad cola, chips, chocolade koekjes, bananen, energy-drinks en de ijsjes schoon op. En toen ik bij schemerlicht de tuin in keek lagen er overal lege pakjes, flesjes, plastic verpakkingen, t-shirts en zelfs nog een Iphone in het natte gras. Ondertussen lag het hele zootje met lange lijven op de bank, zakken chips en cola binnen handbereik, de zoveelste horror film te bekijken. En om zichzelf daarbij wat moed in te praten, maakte ze de engste scenes belachelijk. Dat relativeert zo lekker.
Daarvoor hadden ze wat golfballen vanaf ons grasveld het water in geslagen en waren alle kussens buiten, tijdens hun watergevecht, per ongeluk met de tuinslang nat gespoten.
De grote kip van Amerikaans formaat, die ik gebraden had, was in vijf minuten tot op het laatste botje naar binnen gewerkt en de liters koude limonade klokten ze binnen ‘no time’ naar binnen.
Ik zat ook aan tafel, maar deed duidelijk niet mee in hun gesprek. Niet dat ik dat niet wilde maar ze waren zo druk met hun conversaties dat ze niet eens merkten dat ik ook nog aan tafel zat. Gelukkig maar want ik wil het allemaal wel graag horen.
Van dikke tieten tot platte billen, ze bleken alles haarfijn geregistreerd te hebben (ik blij dat ik inmiddels een BH aan had). Ze bespraken een hoop uiterlijke kenmerken en persoonlijke wensen en ervaringen op het seksuele vlak. En ze zeikten elkaar af: ‘O, Connor, what did you score lately, o no wait, ever in your life?’ Connor kon er hard om lachen, geen spoortje onzekerheid. Or ‘she really needs to do some quads. Her back is one flat line’. En ‘she is so stupid but what the heck she has huge boobs’.
Ze lachten hard op iedere grap en alles wat ze zeiden, was behoorlijk vrouw onvriendelijk. Af en toe probeerde ik in te breken en mijn vrouwelijke standpunt er met een grap doorheen te fietsen. Maar helaas, ik bleek lucht. Of ‘a fly on the wall’, zoals ze hier zeggen.

Ik denk op zulke momenten altijd even aan mijn zusje die drie dochters heeft. Hoe anders moet het toch zijn om een groep meiden van deze leeftijd bij elkaar te hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s