Guess who wasn’t ugly as a teenager

IMG_0996Vandaag is het ‘picture-day’ op school. En alhoewel bij picture day geen enkele foto ooit is gelukt, willen de jongens er natuurlijk wel op hun paasbest uit zien. Ze hebben in ieder geval genoeg oefening met al die selfies die er steeds maar op iCloud verschijnen. En, vraag me niet waarom, ze vinden ook dat ze lekker moeten ruiken. De AXE-dampen kwamen in groene wolken de badkamers uit. Voor de fotograaf moet het dus een drie dimensionale ervaring zijn om mijn kinderen te fotograferen. De ijdelheid won het vanochtend van de tijd en werden er verschillende outfits en haarstijlen uitgeprobeerd. Doede was speciaal drie dagen geleden voor dit evenement zelfstandig naar de kapper gegaan wat hem toch niet zo goed bevallen was. Hij kwam terug met een foeilelijke militaire coupe, helemaal geschoren tot aan zijn kruin waar het langer in een soort lok naar voren was gekamd. Echt afschuwelijk, alsof hij zo kon weg marcheren. Hij keek er nogal ongelukkig bij en ik begreep hem. Helaas kon ik dat begrip ook niet onder stoelen of banken steken want mijn gezicht sprak boekdelen. Boos vroeg hij zich af waar deze kapper in godsnaam naar de kappersschool was gegaan want hoe kon hij nu een pluk rechtop laten staan. Die ene pluk heb ik er vakkundig maar even afgeknipt. Hij keek wat meesmuilend in de spiegel maar uiteindelijk nam hij genoegen met zijn spiegelbeeld. Morris’ haar zit eigenlijk altijd wel goed. Bovendien pakt hij ook iedere dag de juiste kleren uit de kast. En dat is nog lastig want zijn kast is een drama. Een ‘natural’ dus als het om zelfstyling gaat. Ties probeert iedere dag een andere stijl uit, naar gelang zijn bui is. Gisteren voelde hij zich ‘like a lumberjack’ en morgen kan het zo een ‘hipster’ outfit zijn, of een hanenkam, dat kan ook. Zijn kast zou luilekkerland zijn voor de professionele organizer. Alles ligt altijd keurig op stapeltjes en hangt op soort en kleur in de kast. Doede doet maar wat. Die heeft voor het grootste deel van de tijd een sportbroek aan, doucht verdacht weinig en gooit altijd alles naast de wasmand en zeker niet in zijn kast. Hij is ook al zijn winterjassen kwijt (dat klinkt wat verwend maar je kunt voor hem maar beter wat extras in huis hebben).

Ik stond net in de keuken mijn krantje te lezen en een kop koffie te drinken,  toen ze alledrie op de proppen kwamen met de formulieren voor picture day….Tjesus, ingewikkelder dan een belastingformulier, zag ik in een oogopslag. Ik kon kiezen tussen twaalf verschillende pakketten, verschillend geprijsd met verschillende formaten foto’s en mogelijke gadgets. Zoals bijvoorbeeld die overhandige sleutelhanger, placemat of koffiemok, de legpuzzel of een kussensloop. En of dat niet al genoeg was moet ik ook nog kiezen tussen wel twintig verschillende achtergronden. Zonsondergang, zonsopgang, herfstbos, sterrenhemel, blauw, geel groen gemarmerd, avondrood, footballfield, rustic (zoiets als met een boerenlandschap op de achtergrond) en jaja gelukkig grijs…..Toen ik dacht dat ik aan het einde van het formulier was gekomen, had ik het mis. Ook de hoeveelheid en de wijze van betaling moesten aangekruist worden. Je kon betalen via Paypal, creditcard 1,2,3 of 4, een checque, cash, via de website van de fotograaf…..En dat op drie formulieren. Bovendien was het nog schreeuwend duur ook. Ik stond lichtelijk chagrijnig de cheques in de envelopjes te schuiven toen mijn drie frisse jongens de keuken in kwamen. Ze hebben er eigenlijk nog nooit zo knap en schoon uitgezien. Dat moeten wel prachtige foto’s worden, weliswaar met grijze achtergronden. En logisch ook, want die foto’s komen in het jaarboek en uit al die foto’s moet je natuurlijk wel gekozen worden als de knapste jongen van de klas. Bovendien die boeken worden ook bewaard dus is het voor later ook nog belangrijk. Je wil als je bekend/beroemd bent natuurlijk niet op het lijstje ‘guess who was ugly as a teenager?’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s