Indianen kathedralen

Jezus wat heb ik een spierpijn. Mijn bovenbenen, kuiten, voeten. Het is 5.15 in de ochtend en Jim en ik stiefelen langs de rim van de Grand Canyon. We kijken naar beneden naar het pad in de verre diepte. Ik kan niet geloven dat we gisteren uit dat dal zijn gekropen. Vandaag vertrekken we naar Monument Valley. We rijden langs de Navajo route door het landschap van de maan of dat van Mars. De rivieren zijn opgedroogd. Hoe vind je hier water in dit seizoen? Wat heb je aan deze stuifduinen en droge graswoestijn zonder bomen? Links en rechts staan trailers in dit droge desolate gebied. Langs de weg borden met boodschappen tegen Meth-misbruik. Twee gerimpelde indiaanse Navajo vrouwtjes staan bij de plaatselijke supermarkt die nauwelijks goedkoper is dan in New York. We kopen lunch en diner. ‘Can I buy wine or beer somewhere?’ ‘No, the next liquor store is a 2 hour drive away’. Ik kijk de mevrouw achter de kassa onbegrijpend aan. ‘You’re in reservation’, bijt ze me toe. Ik voel me een enorme onbenul. Het wordt een nuchtere twee dagen want in de wijde omtrek is het verboden alcohol te verkopen. Op naar Gouldings lodge dan maar. Een oude trading post en de plek waar John Wayne sliep als hij zijn Westerns opnam. We rijden Monument Valley in. Kathedralen van rotssteen rijzen op aan de horizon. Het is de romantiek van Hollywood. Cowboys en indianen. Henry Fonda, Clint Eastwood, Thelma and Louise, Back to the future, allemaal hadden ze dit decor. De jongens willen even rust en spelen een spelletje kaart met uitzicht op deze monumenten van de tijd. Morgen gaan we deze giganten maar eens van dichtbij bekijken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s